Friday, November 11, 2011

Tutorial Signature Ala-ala Ayu Barbydol



Tengah lunch tdi ada sahabat bloger yang menterjah blog cik barbydol nie berharap 
sangatla soh wat tutorial signature ala-ala cik barbydol punye nie. So dengan 
bebesar hatinye cik barbydol wat jugak atas permintaan Sahabat blog cik
barbydol nie namanye Eika... Salam pekenalan dari sye ye ^^


Ok perhatian sila bace step diberikan dengan teliti ye. Tutorial Signature nie
menggunakan Adobe Photoshop CS3. X kesah la bagi sesiapa yg pakai CS4
sme je function nye ok. Bagi yg tiada software Adobe trai install baru boleh
wat tutorial nie ^^

STEP 1 : Buka dahulu Adobe Photoshop CS3 / CS4. Dah klik Adobe terus
dia akan kuar paparan seperti gambar dibawah ini. Sila perhatikan betul2.
Klik File > New mcm dalam gambar bawah nie 




STEP 2 : Selepas klik File > New dia akan kuar dalam bentuk popup 
masukkan Weight & Hight Seperti gambar dibawah nie.
Masukan no yang disediakan mcm dlm gambar .




STEP 3 : Ikut sebijik mcm dalam gambar nie Weight : 279, Height : 201
pastikan Background Content menggunakan Transperent ok. Lepas 2 terus
klik button OK ye



STEP 4 : Bile dah selesai klik button OK cube perhatikan gambar dekat
atas 2 dia msti kuar mcm nie kan ??? Barula kite boleh start masukkan
gambar dekat tengah kotak transparent 2. Tengok betol-betol taw
step 5 selepas nie agak susah sikit la kena baca betol2 ye.
STEP 5 : Klik file > open > pilih gambar yg korang suka > klik open.
Bile dah ikut turutan diberikan tadi dia akan automatik kuar gambar yang
kita pilih tadi. Tengok pic dekat bawah nie mcm mana rupanye



STEP 6 : Selepas keluar gambar yg kita pilih dia akan kuar seperti gambar 
diatasnie. Kene edit dulu bagi kecik gambar nie menggunakan Lasso Tool 
untuk ikut ukir keliling gambar Cik Barbydol nie. Contoh mcm pic dekat 
bawah nie ada garis-garis keliling bentok badan. 



STEP 7 : Nampak x gambar dekat atas 2 ada garis-garis keliling 
dekat bentokbadan cik barbydol nie. Bile dah jadi mcm 2 Klik Edit >
Copy >buka balik gambar mcm STEP 4 Kotak transperent yg
 tengah-tengah tu. Selepas dah bukak klik Edit > Paste mcm dlm 
gambar bawah nie



STEP AKHIR : Klik pada bahagian Tools Horizontal Type Tool 
untuk taip  perkataan untuk signature contohye : Ayu Barbydol. Pilih Font 
ikut kretiviti anda sendiri yg ada dalam Adobe Photoshop. Klo nk Font mcm 
Cik Barbydol punye 2 korang install font jenis 
JELLYKA BEESANTIQUE HANDWRITING ok. Korang tgok 
pic dekat bawah nie dah klik horizontal 2 terus taip nama 
anda untuk signature.


Tadaaaa dah siap pun kan ??? Tapi paham ke cik barbydol terangkan nie?
Klo x menjadik Tutorial nie sorry taw. Beginila carenye Signature Ala-ala
Cik Barbydol punye. Sebarang pertanyaan korang just comment je dekat bawah 
nie. Cik Barbydol sedia membantu k. Gud luck k gune tutorial nie :)



4 comments :

  1. Ayu comel, thanks 4 d tuto :)
    Sgt membantu :D
    But, mcm mne nak letak dlm blog yek ?

    ReplyDelete
  2. @Eika Suzyana : ok mse nk save lepas design signature 2 save sebgai PNG.mase nk wat entry bhgian posting 2 letak bawah sekli masok image signature kite design 2.senang je ^^

    ReplyDelete

Assalamualaikum...
Sila tinggalkan Comment anda ^^

 

Since 2010-2017 | Copyright by © Ayu Barbydol. Design by me Ayu Barbydol