Wednesday, February 29, 2012

Design Header Untuk Adik Aisya Nadhirah


Mood tengah baik nk designkan header untuk Ucuk saya nie Aisya Nadhirah.
Tengah bosan2 design la satu header yang comel nie siap ada doodle 
lagi ambik dari Encik Google. Jadiknya free jela saya ambik  ^^


Comel x ? Comel kan ? klo senang singahla ke blog Aisya nie k.
Bagi mereka yang ingin membuat tempahan header just KLIK SINIE 
untuk membuat tempahan :')


Sunday, February 26, 2012

PortFolio


PortFolio Full Template Blog





PortFolio Header






PortFolio Watermark



PortFolio Bisness Card


PortFolio Banting





PortFolio Sticker


Thursday, February 23, 2012

Ayam Masak Merah Barbydol



Semalam saya wat kecoh pasal Perempuan Tak Suka Berkongsi Dapur.  kan?
Arinie entry saya pagi Jumaat nie nak membuktikan yang saya nie leh la
masak katakan. Tapi xdla macam chef-chef hebat macam di luar sana.


Tadaaa sedap x?? Makan dengan bersama Nasi putih memang sedap sangatla kan ??
Klo nk cuba Resepi Ayam Masak Merah Barbydol jom nengok dekat bawah 
nie ok ^^'


Bahan-bahan 
1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit

Bahan-bahan untuk kisar 
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato

Bahan Hias 
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau, Carrot & Jagung secukupnya (yang jagung dengan carrot tu terpulang dekat 
korang nak tambah mcm mn ok )

Cara-cara
 Bersihkan ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 
        masak jangan sampai hangit sudahla masa nk gorengkan tu erk :P

 Tumis bahan kisar tadi kecuali sos tomato dan tomato sampai naik bau. Barulah korang
        masukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak. Jangan lupa taruh garam
        gula, ajinamoto sekali bagi cukup rasa ok.

 Masukkan ayam. Biarkan kuah jadi pekat. Sekali sekala korang gaul balikkan. Bagi ratakan
        kuah tu dekat ayam.

 Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit lepas tu baru la 
        padamkan api.


Senang je kan ? ok selamat mencuba Resepi Ayu Barbydol ^^ '

Wednesday, February 22, 2012

Perempuan Tak Suka Berkongsi Dapur ??


Apa kes nie Perempuan Tak Suka Berkongsi Dapur nie? Nak tahu sebab pe setengah 
pemikiran wanita yang sudah berkerluarga or tidak berkeluarga x suka beno la berkongsi 
dapur dengan mak sendiri x pun dengan mak mentua. Sebab-sebabnya takut kene beleter 
x pandai masak katekan. 

Saya pun tidak la reti sangat masak. Tahu sikit-sikit je xdla sampai 100% tahu sepenuhnya 
memasak masih lagi membaca buku resepi memasak nie kan.Sepatutnya klo umur 22 msti 
dah pandai masak n dah boleh kawen pun. Aishhhh anak dara sape la nie x pandai masak 
hehehe... Xkan la nk bagi suami kite makan nasi kosong je msti nak ada lauknya kan ?


Sebab2 nya lagi bila nk masak dah berkongsi dapur dengan mak sendiri atau mak
mentua mula la banyak tangan ini x kena itu x kena dah tu nak wat macam mana.
baik kita xpayah duduk dapur. Dok dalam bilik jela senang. Bertegur tu xpe 
sebab menegur ke arah kebaikan kan??.  Masa kita kecik la ibu2 kita harus mengajar 
anak kita pandai duduk dapur. Nak tahu kenapa sekarang nie anak muda zaman 
sekarang ada yang x pandai memasak lgi. Dah jadik macam nie susah la jugak 
sebab nk kena ajar mula dari bawah. Ajar memotong sayur, bawang, siang
ikan. Haaaa kan teruk tu suma nya nk kena belajar.


Klo saya dah kawen nanti nk wat mcm tu la kena ajar anak memasak masa umurnya
masih kecik contohnya macam umur 9 tahun keatas la. Xkanla nak ajo ms mula 
merangkak kot. X nak anak saya jadi mcm saya umur 18 baru nk pandai 
duduk kat dapur. Aiyooo malu hehehe ^^'

Kesimpulannya sebelum saya berkahwen saya nak pandai masak dulu baru la 
nak kawen takut wooo mak mentua cerewet masak x sedap ke?. Jadi bersiap 
sedia la katekan. Xdla mengelupur klo mak mentua kita soh masak tu masak 
nie sebab kita dah taw kan ? So renung2 kan ye :')

Tuesday, February 21, 2012

Tutorial Letak Salji Dalam Blog

A s s a l a m u a l a i k u m

Nak x korang letak salji dalam blog ? klo nak jom ikut Tutorial nie k ^^

Dari dashboard > design > add a gadget > HTML javascript
 Copy dan paste kod salji mengikut warna yang korang suka dan pastekan
 ke dalam HTML/javascript


<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowblack.js"></script>



<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowwhite.js"></script>



 <script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowpurple.js"></script>


<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowblue.js"></script>


<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowred.js"></script>

Save kan dan lihat hasilnya selamat mencuba ^^


Tutorial Blockquote


A s s a l a m u a l a i k u m


Dah lama nk wat Tutorial nie Blockquote. Nak taw mcm mana rupa nya 
Blockquote mcm saya cuba nengok dekat bawah nie.


Fiirstly pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget and klik
ctrl+f  find this code 

.post blockquote {

Dah jumpa kan?? Korang copy code bawah nie dan pastekan dibawahnya.

background: #EFCDF8;
border-right: 20px solid Grey;
padding: 3px;
color: black;
}
blockquote:hover {
background: Thistle;
border-left: 20px solid #808080;
border-right: 0px solid transparent;
border-radius: 9px;
-webkit-transition:1s;

Bila korang dah paste kan tu klik preview dahulu sebelom save taw. Nanti
rosak blog xtaw. Bagi yang code bewarna merah itu untuk code colour.
Jadik pilih la ikut kretiviti sendiri ye. Selamat Mencuba  ^^'

Friday, February 17, 2012

Air Mata Lelaki


Pernah x korang tengok lelaki menangis? Belom pernah lagi kan? Selalunya perempuan
yang menangis punca sebab lelaki. Yela perempuan allah dah ciptakan seorang yang lemah 
lembut & mudah tersentuh sikit ala tacing nagis2 like me ^^

Selalunya ayat laki kan apa barang nagis2 nie hilangla kejantanan diorang katakan. 
Tu la lelaki nie payah sikit ego je lebih. Ce bertolak ansur sikit ikut perangai perempuan.




Tapi jangan lupa ego2 lelaki juga ada jugak teriaknya taw. 

Antara sebab2 mereka menangis :-

Lelaki yang selalu mengalirkan air mata adalah lelaki yang kuat imannya. 

Lelaki yang kerap menangis adalah lelaki yang lembut hatinya, penyayang, amat jujur 
     dan setia.

Lelaki yang tidak malu untuk menitiskan air mata dihadapan kawan2 untuk melepaskan
     kesedihan puncanya sebab stress bkerja.
    
 Lelaki menangis klo tengok filem contoh filem hindustand. Jangan ingat lelaki x layan 
      hindustand encik syg barbydol layan hindustand sambil menangis ala cite maan tu kan 
      tacing skit.

Menurut kajian 50% daripada airmata perempuan itu penuh kepura-puraan.
Berbanding pula dengan air mata lelaki 100% penuh keikhlasan dan kejujuran 
yang abadi.. (itu adalah menurut kajian saje rasa macam x adil la pulak)  ^^'

Tuesday, February 14, 2012

Cinta Jarak Jauh ??


Entry hari ini jiwang sedikit. Nak jiwang2 pulak pagi nie. Apa itu Cinta Jarak Jauh? 
Pernah tidak korang terasa mcm jauh sangat dengan pasangan anda? mesti korang
rindu kan ?  Tipu la kan klo korang x rasa rindu di hati bila pasangan jauh dari pandangan 
mata kita begitu juga dengan saya rindu dekat encik syg barbydol nie hurmmm...

Bila berjauhan banyak dugaan yang datang. Yela dah jauh kan mcm2 la kita 
pikir. Pasangan kita nie ada perempuan lain ke ? Bende tu la awk x suka dengar. Pernah x 
korang terpikir cinta bertahun-tahun akan kekal selamanya ke? Ajal Maut Jodoh Pertemuan
semuanya ditangan Tuhan dia yang maha mengetahui. Saya yang cintan sampai 4 tahun pun
belum tentu dia akan menjadi milik kita dok??


Makin kita berjauhan makin kita rasa nk sedih di hati nie. Menangis sampai over acting.
Kadang-kadang lelaki yang over ego dari perempuan betol x?asyik kita je nk beralah bila lagi 
laki nk beralah erk ? Jom tengok tips bagaimana nak menangani masalah cinta jarak jauh nie.

5 tips untuk menangani masalah ini :-

  Percaya Pada Pasangan Anda 
       Saya sentiasa percaya pada pasangan saya walaupun ramai yang mengatakan en syg 
       saya nie bermasalah. Awk x suka mendengarnya sakit hati doh.

  Kekal Setia Walaupun Berjauhan
       Saya sentiasa setia pada encik syg saya walaupun dia pikir saya nie menduakannya tapi 
       hakikatnya tidak sama sekali. Suka pikir bukan2 (setia ke barbydol nie ? ) ^^'

  Berjumpa Sekejap
        Walaupun kami berjauhan ada jugak awk pegi menengok encik syg di kampung 
        halamannya di Gerik. Bila nak datang je marah np la ye ??  dia marah sebab saya nie 
        terlalu berani sgt nk dtg jauh-jauh nek bas. Klo jadi pe2 mcm mn. Tapi saya rindukan 
        dia sanggup pegi itu adalah alasan saya :P

  Bertanya Khabar Sentiasa
       Saya sering bertanya kabo dekat dia. Bila kita tanya ada ke nk balas SMS awk nie? satu 
       msg tunggu dalam setengah jam. Apa tu? boleh kire bapa banyak awk SMS kat dia. 
       Rupanya dia pegi main futsal.

  Sambut Ulang Tahun Bersama
       Selama 4 tahun saya bercinta belum pernah lagi kami celebrate ulang tahun kami. Cuma 
       dia belikan saya Cincing n Rantai. Tapi saya suka klo dia belikan saya Cake boleh 
       makan bersama2. ( x reti nak besyukur plak barbydol nie ^^ )

Kesimpulannya 5 tips di atas nie saya dah mencubanya. Anda bila lagi.??
Pasti hubungan yang jauh tu akan lebih baik dari sebelumya. Buangkanlah ego 
dalam sesuatu perhubungan itu. Insyallah 


Monday, February 13, 2012

Design Header Untuk Adik Nadirah


New design header untuk Adik Nadirah tema pink juga. Bayaran hanya RM5 
sahaja untuk Student Sekolah untuk tempahan header. Untuk editing
blog RM5


Ini adalah contoh header yang saya designkan untuk Adik Nadirah. Jika anda berminat
untuk menempah header dari saya KLIK SINIE  ^^

Note :-Waktu tempahan Antara Isnin-Sabtu. Bagi mereka yang membuat tempahan pada hari Ahad tidak akan di layan. Harap Maklum !

 

Since 2010-2016 | Copyright by © Ayu Barbydol. Design by me Ayu Barbydol